[quoteuser="mattandrew"]Ok, no to zaczynamy, po miesiącach decyzji zdecydowałem się na ten krok i zdecydowałem się na konwersję.
Pierwotnie miałem podzielony grill w moim A3 - w momencie zakupu był na górnej granicy mojego budżetu, więc był najlepszy, jaki mogłem dostać. Skórzane wnętrze było priorytetem. Moim pierwszym zakupem był panel przedni ABT, następnie zamontowałem dolny spojler ABT - uwielbiałem ten wygląd, ale wciąż chciałem pojedynczy grill, więc zdecydowałem się na ten krok.
Przy zakupie
Do konwersji musiałem kupić
- Zderzak przedni
- Boczny drążek wzmacniający (biegnie za zderzakiem od strony do strony)
- Maska
- Obramowania świateł przeciwmgielnych x 2
- Światła przeciwmgielne x 2
- Wtyczki świateł przeciwmgielnych x 2
- Przewód naprawczy do złączy świateł przeciwmgielnych
Maska w wersji przed liftingiem ma nieco inny kształt niż zderzak po liftingu
Nie użyłem czerwonego zderzaka na zdjęciu - jest na sprzedaż
Stary zderzak został usunięty wraz z innymi panelami, aby uzyskać dostęp do śrub itp. Pośrodku za zderzakiem znajduje się aluminiowe wzmocnienie boczne, które należy wymienić.
Nowa maska została następnie zamontowana. Maska jest taka sama we wszystkich pojedynczych grillach 8P.
Wszystkie gumowe/plastikowe wtyczki itp. zostały przeniesione na nową maskę, podobnie jak wygłuszenie.
Udało mi się zdobyć zderzak S-line, który miał zaledwie miesiąc lub dwa od innego członka (Nathan aka N8KOW), w tym piękne było to, że zderzak miał ten sam kolor co mój (cóż, miałem nadzieję, że odcień jest poprawny, ponieważ kiedy maska poszła do malowania, odkryłem, że istnieje 9 odcieni srebra akoya).
Zderzak wszedł jak w marzeniach, pasował do wszystkich mocowań jak ulał. Zanim zderzak został założony, zamontowałem nową czarną osłonę grilla (wciąż mam starą, jeśli chcę ją zmienić), nowe światła przeciwmgielne - ponieważ stare mają inny kształt i obramowania świateł przeciwmgielnych.
Wszystkie dolne osłony, panele itp. zostały następnie ponownie zamontowane. Wciąż muszę zamontować nowe wtyczki do świateł przeciwmgielnych, ponieważ nowe światła przeciwmgielne mają inny kształt, a także wtyczka różni się od świateł przeciwmgielnych zamontowanych w wersji po liftingu 8P. Niektóre z wczesnych zderzaków z pojedynczym grillem używają tych samych świateł przeciwmgielnych, co zderzak z dzielonym grillem.
Samochód trafił następnie do warsztatu blacharskiego, aby pomalować maskę.
Kilka innych modyfikacji można zobaczyć na zdjęciach - progi boczne Votex, wymagają ponownego malowania, ponieważ dopasowanie koloru jest nieco nieprawidłowe, ponieważ warsztat pomalował je bez obecności samochodu, aby uzyskać idealne dopasowanie. Również przyciemnienie zostało wykonane w 35% we wszystkich kierunkach.
Wynik
Edycja - Nie potrzebujesz nośnika, potrzebujesz wzmocnienia bocznego (aluminiowego pręta, który biegnie za zderzakiem, od strony do strony)